Wat is een vaststellingsovereenkomst en wie kan hem beoordelen?

ontslag-advies-arbeidsrechtsMisschien bent u op zoek naar een (nieuwe) baan en heeft u al eens gehoord van een vaststellingsovereenkomst, maar weet u niet exact wat dit inhoudt. Of u bent zelf een werkgever en wilt u goed voorbereiden voor wanneer u iemand nieuw in dienst neemt, lees dan gerust verder. Een vaststellingsovereenkomst kan u vergelijken met een bijzondere soort van overeenkomst. In deze overeenkomst gaan de partijen (de werkgever en de werknemer) afspraken proberen maken over de oplossing bij een geschil.

De vaststellingsovereenkomst bij ontslagzaken: populair

U kan de vaststellingsovereenkomst sluiten bij alle soorten geschillen. Toch merkt men dat deze overeenkomst vooral populair is geworden bij ontslagzaken. Een mogelijke reden hiervoor is dat zowel werkgevers als werknemers niet staan te springen bij deze gerechtelijke procedure die erbij komt kijken. Daarom kiezen velen de arbeidsovereenkomst stop te zetten met het behoud van het recht op een WW-uitkering.

Aan welke voorwaarden moet uw vaststellingsovereenkomst voldoen om ww-veilig te zijn?

*De werkgever moet het initiatief hebben genomen om de arbeidsovereenkomst stop te zetten.

*Deze werkgever moet de wettelijk bepaalde opzegtermijnen in acht nemen.

*De werknemer mag niet op staande voet ontslagen zijn (bijvoorbeeld door diefstal, agressie…)

Wat is de inhoud van zo’n vaststellingovereenkomst?

Wanneer u een vaststellingsovereenkomst bij ontslag heeft, dan wordt hierin de einddatum van de arbeidsovereenkomst bepaald. Ook andere zaken kunnen afgesproken worden in deze overeenkomst. Denk maar aan vrijstelling van werk, een ontslagvergoeding, eventueel (verder) gebruik van een leasewagen enzovoort.

Kan u de vaststellingsovereenkomst nog ongedaan maken?

Slechts bij bepaalde uitzonderingen mag de vaststellingsovereenkomst ontbonden of vernietigd worden. Hier kan u de uitzonderingen lezen:

*Wanneer de afspraken niet worden nagekomen. Denk bijvoorbeeld aan een werkgever die de opzegtermijn niet respecteert voor zijn werknemer. In dit geval kan dit leiden tot het ontbinden van de overeenkomst.

*Dwaling: wanneer de andere partij verantwoordelijk is voor een verkeerde voorstelling van de zaken.

*Misbruik van omstandigheden: denk hierbij bijvoorbeeld aan het dreigen van de werkgever naar de werknemer toe met ontslag op staande voet wanneer hij of zij niet de vaststellingsovereenkomst zou ondertekenen.

Hierboven kan u alvast al heel wat nuttige info terugvinden over een vaststellingsovereenkomst. U kan op de website van ontslagspecialist ook verdere info vinden over de vaststellingsovereenkomst. Indien u niet de gewenste info op de website zou terugvinden, neem dan gerust verder contact op.